Ντίνος Χριστιανόπουλος & Μάνος Χατζιδάκις, Φως και σκοτάδι (Σβήσε το φως)

Φως και σκοτάδι (Σβήσε το φως)

Ποίηση: Ντίνος Χριστιανόπουλος (αποσπάσματα από τη συλλογή Μικρά ποιήματα (1979))
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πιάνο: Ντόρα Μπακοπούλου
Τραγούδι: Ανδρέας Καρακότας
Δίσκος: Τα τραγούδια της αμαρτίας (1996)

με τι συστολή φοράς τη στολή
κι όταν την πετάς, πετάς

«σβήσε το φως» επέμενες
θυμήθηκα μιαν άλλη μου αγάπη
τα ήθελε όλα αναμμένα

δεν ξέρω τι να προτιμήσω –
μες στο σκοτάδι χάνεται η ασκήμια μου
μέσα στο φως λάμπει η ομορφιά σου

3 thoughts on “Ντίνος Χριστιανόπουλος & Μάνος Χατζιδάκις, Φως και σκοτάδι (Σβήσε το φως)

  1. Το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλουεκπληκτικό! (συστολή – στολή, κι όταν την πετάς, πετάς, "σβήσε το φως" – τα ήθελε όλα αναμμένα, μες στο σκοτάδι… – μέσα στο φως…).Θαυμάσια η μουσική του Χατζιδάκι, όπως και η ερμηνεία τού Καρακότα.

    Μου αρέσει!

  2. Το έργο θεωρείται πλέον από τα κλασικά του Χατζιδάκι και, για μένα, από τα σπουδαιότερά του. Χαίρομαι πολύ που το πατριωτάκι μου, ο Ανδρέας ο Καρακότας, έγινε μ' αυτό το έργο γνωστός στο πανελλήνιο. Μάλλον κάτι ήξερε ο μακαρίτης ο Χατζιδάκις που του εμπιστεύτηκε τα τραγούδια αυτά. Ο Ανδρέας είναι από τότε ως σήμερα από τους πιο καλούς τραγουδιστές που ξέρω, είναι παιδί-διαμάντι και τον αγαπώ πολύ. Για τον Χριστιανόπουλο, δεν έχω να πω πολλά. Μεγάλωσα με τα ποιήματά του, ανθολογώ τα γραπτά του, παρουσιάζω εκτενώς το έργο του, με βοήθησε πολύ στην ανθολόγηση των ποιητών της Θεσσαλονίκης γιατί στις σύντομες συζητήσεις μας μου έδωσε μια άλλη οπτική της προσέγγισής τους και ορισμένα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για τις αρχές του περασμένου αιώνα στην πόλη και, εν τέλει, θα πω ότι τον αγαπώ ως άνθρωπο παρά τις κατά στιγμές παραξενιές του. :-)Τέλος, μη λησμονούμε την Ντόρα Μπακοπούλου που δίνει ξεχωριστή πνοή σ' αυτό το έργο που άλλωστε είναι γραμμένο ειδικά για μια νεανική ανδρική φωνή και πιάνο, όπως λέει ο συνθέτης στον πρόλογό του στον δίσκο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.