Ο Κώστας Παπαδόπουλος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού τραγουδιού (Στέλιος Ελληνιάδης) / Ο Κώστας Παπαδόπουλος στη ΝΕΤ

Σταύρος Ξαρχάκος & Νίκος Γκάτσος, Το δίχτυ (μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος & Δημήτρης Χιονάς – τραγούδι: Μαρία Σουλτάτου)

«Ο Κώστας ο Παπαδόπουλος έχει επίγνωση της αξίας του, είναι ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων και έχει εξαιρετικό χιούμορ, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλάει για τον εαυτό του. […] Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει. Ο Κώστας λέει «εμείς παίζουμε τις νότες που μας δίνουνε οι συνθέτες». Εάν θ’ ακούσεις τα ίδια τραγούδια που έχει παίξει ο Κώστας στους δίσκους, τα οποία είναι τραγούδια πολύ γνωστά, μεγάλες επιτυχίες, και παίζονται από πολλούς μουσικούς, χωρίς να είσαι ειδικός θα καταλάβεις τη διαφορά στο παίξιμο. Για παράδειγμα, μερικά σπουδαία τραγούδια του Μίκη του Θεοδωράκη πριν τα παίξουν ο Μανώλης Χιώτης και ο Κώστας ο Παπαδόπουλος παίχτηκαν μ’ ένα διαφορετικό τρόπο κι ήταν ελαφρά τραγούδια. Ο Χιώτης και ο Κώστας ο Παπαδόπουλος τους δώσανε το λαϊκό χρώμα, το λαϊκό ύφος. Αυτό άλλαξε όλη την πορεία τη μουσική και του ίδιου του Μίκη του Θεοδωράκη. […] Ο Χιώτης με τον Κώστα και τον Λάκη δώσανε το ύφος στη «Δραπετσώνα», δώσανε το ύφος στο «Άξιον εστί», δώσανε το ύφος αυτό που ακούμε και λατρεύουμε. Άρα, λοιπόν, η συνεισφορά του δεν είναι απλώς το να παίζει κάποιες νότες.
[…]
Λοιπόν, ο Κώστας ο Παπαδόπουλος δεν είναι αυτός ο απλός άνθρωπος, έτσι όπως αυτοπαρουσιάζεται. Ο Κώστας ο Παπαδόπουλος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού τραγουδιού.»
Στέλιος Ελληνιάδης

«Ο Κώστας δεν είναι ότι έπαιξε με αίσθηση, αλλά ότι έπαιξε με φοβερή μουσικότητα. Εγώ θα ‘λεγα ότι ο Κώστας δεν είναι ένας άνθρωπος που είναι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Είναι ένας ολοκληρωμένος μουσικός με την πιο ουσιαστική έννοια της λέξης «μουσικός», χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη λέξη «μπουζουξής», η οποία για μένα είναι πάρα πολύ ψηλά, αλλά είναι μπουζουξής-μουσικός. Έχει τρομερή αίσθηση για το τι πρέπει να παίξει, πού πρέπει να το παίξει, πόσο να παίξει απ’ αυτό, έχει αίσθηση της καλλιτεχνικής οικονομίας, πλαισιώνει καταπληκτικά τον τραγουδιστή, παίζει δικές του φράσεις μες στο τραγούδι, οι οποίες είναι πανέμορφες και πρωτότυπες, δεν είναι καθόλου μπανάλ, και το παίξιμό του σε μερικά τραγούδια μεγάλων δημιουργών είναι ανεπανάληπτο. […] Σε πάρα πολλά τραγούδια ο Κώστας είναι συνδημιουργός, με τον τρόπο που έπαιξε μπουζούκι και όχι μόνο εκεί που συμπλήρωσε νότες σε συνθέτες οι οποίοι δεν ξέραν και πολύ καλά τη δουλειά, αλλά ακόμα και σε πολύ μεγάλους συνθέτες, όπως είναι ο Τσιτσάνης ή ο Θεοδωράκης για τους οποίους ο Κώστας μού έχει πει πως όποιος πει ότι σε τραγούδι του Τσιτσάνη ή του Θεοδωράκη έβαλε μία νότα είναι ψεύτης. Νότα μπορεί να μην έβαλε, αλλά έβαλε ένα εκπληκτικό παίξιμο, έβαλε μια ανταπόκριση ή ένα πέρασμα μες στο κάντο κι αυτό είναι ένα μοναδικό χάρισμα του Κώστα. Το ‘χουν πάρα πολύ λίγοι.
Γιώργος Κοντογιάννης

Το φθινόπωρο του 2007, η ΝΕΤ (εκπομπή Στην υγειά μας) παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον σπουδαιότερο σύγχρονο σολίστα του μπουζουκιού, τον Κώστα Παπαδόπουλο. Είχε προηγηθεί στην αρχή της ίδιας χρονιάς η έκδοση του βιβλίου Κώστας Παπαδόπουλος – ο Παγκανίνι του μπουζουκιού (Νέαρχος Γεωργιάδης & Τάνια Ραχματούλινα, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Αξίζει να παρακολουθήσουμε όλοι μας άλλη μια φορά αυτή την εκπομπή και κυρίως τον ίδιο τον Κώστα Παπαδόπουλο όταν παίζει κι όταν μιλάει. Για να μάθουμε ακόμα καλύτερα με ποιον έχουμε να κάνουμε. Για να διαπιστώσουμε πόσο πραγματικά και γνήσια δικός μας άνθρωπος είναι. Μα, και για να συνειδητοποιήσουμε πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε σε ό,τι αγαπάμε ακολουθώντας πιστά τη δικιά του συνταγή, αυτήν που εφαρμόζει απαρέγκλιτα σ’ όλη του τη ζωή ανεξαρτήτως κόστους.

Τα υλικά; Εφτά μόνο, όσα και τα θαύματα της αρχαιότητας (μάλλον το νούμερο δεν είναι τυχαίο): ταλέντο, καλαισθησία, μεράκι, μόχθος, ευαισθησία, ήθος και αξιοπρέπεια.

Καλή μας διασκέδαση ή μάλλον καλή μας ψυχαγωγία!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s